Dadaloğlu aruz kullandı mı ?

Bengisoy

Global Mod
Global Mod
Dadaloğlu ve Aruzun Peşinde

Her şeyden önce şunu söyleyelim: “Dadaloğlu aruz kullandı mı?” sorusu, edebiyat sohbetlerinde bazen bir kahve eşliğinde hafif gülümsemeler eşliğinde açılan bir konu gibidir. Bir yanda halkın arasından gelen, dizelerini toprağın rüzgarıyla yoğuran bir aşık, diğer yanda kafasında sazıyla sazlanan aruz ölçüsü… İşin ilginç yanı, bu ikisinin dansı düşündüğünüz kadar uzak değil; ama gelin adım adım bakalım.

Kafamızı Karıştıran Ölçüler

Aruz, uzun ve kısa hecelerin belirli bir ritimde dizildiği, kulağa bazen matematik problemi gibi gelen bir ölçüdür. “Yahu bu kadar kural olur mu?” dedirtir ama şiir tarihi için bir devrimdir. Osmanlı divan edebiyatının çoğu şairi, aruzun karmaşık yapısıyla övünür, bazen de kendi kafasını karıştırırdı. Hatta bazen “Bu ölçü beni boğuyor, ama sanırım insanlar buna bayılıyor” dediklerine dair rivayetler vardır. Aruz, bir bakıma şiirsel bir jimnastik gibidir: doğru adımlar atarsınız, yoksa dizeler düşer ve herkes fark eder.

Dadaloğlu Kimdir, Ne Yapar?

Dadaloğlu, yani gerçek adıyla Veli, 18. yüzyılın sonu ile 19. yüzyılın başlarında yaşamış bir Türkmen aşık. Kendi kabilesi ve çevresi için söylediği türküleriyle, halkın arasında adeta bir nabız ölçer gibi çalışmış. Göçebe hayatın sert rüzgarını, kışın soğuğunu, yazın kavurucu güneşini şiirine taşımış. Onun şiiri, divan edebiyatının süslü, ağır diliyle değil; doğrudan, sıcak ve sert bir halk diliyle akar. Şaşırtıcı ama gerçek: onun dizeleri bir anda insanın aklında çalınan bir türkü gibi yankılanır. Hazırcevaplığıyla bilinir; sözünü sakınmaz, ama incitmez. İşte tam da bu özellik, onun şiirinin aruzla ilişkisini düşündüğümüzde önemli bir ipucu verir.

Aruz ve Halk Şiiri Arasındaki İnce Çizgi

Halk şiiri, hece ölçüsünü tercih eder; çünkü bu ölçü, yolda yürüyen bir göçebe için daha pratiktir. Uzun, kısa heceleri kafada saymak yerine, doğal bir ritim tutturmak daha mantıklıdır. İşte burada aruz ile Dadaloğlu arasında bir küçük çatışma doğuyor gibi görünse de, biraz daha dikkatli bakınca tablo değişiyor: aruz, genellikle saray ve divan ortamına ait, halktan uzak bir ölçüdür. Dadaloğlu’nun ise işi halkla, toprağın ve rüzgarın diliyle. Mantık, mizah ve biraz da ironiyi karıştırırsak, “Eğer Dadaloğlu aruz kullandıysa, büyük olasılıkla birileri onu çok şaşırtmıştır” diyebiliriz.

Küçük Bir Tarih Dersi ve Gözlüklerimizi Takalım

Bazen insanlar “Ama şiirde ölçü mü olur, kafana göre olmaz mı?” derler. Tabii ki olur; ama ölçü, şiiri şekillendirir, kulağa ritim verir. 19. yüzyılın başında, Osmanlı sahnelerinde aruz, edebiyatın altın anahtarı gibiydi. Şairler bunu bilir, halk şairleri ise göz kırpar. Dadaloğlu’nun göçebe Türkmen olarak işi, aruzun karmaşık kurallarıyla vakit kaybetmek değil; dizelerini hızlı, akıcı ve etkili bir şekilde söylemekti. Bu yüzden çoğu araştırmacı, Dadaloğlu’nun şiirinde aruz kullanmadığını, daha çok hece ölçüsüyle yazdığını savunur. Ama unutmamak gerekir: tarihsel belgeler, bazen şüpheyle yaklaşmak zorunda olduğumuz tarafsızlıklardır. Belki Dadaloğlu, bir gün sinirlenip saray şairlerine aruzla meydan okumuştur; ama bunu belgeleyen bir kayıt yok. Biz de kahvemizi alıp gülümsemekle yetiniriz.

Rüzgar ve Ritim: Hece Ölçüsünün Gücü

Dadaloğlu’nun dizelerinde, hece ölçüsünün doğal akışı vardır. Yedi veya sekiz hecelik dizelerle, yürüyüş temposuna uyumlu bir ritim yakalar. Bu, sadece bir teknik değil; aynı zamanda onun halkla bağ kurma biçimidir. Aruzun klasik matematiğiyle uğraşmak yerine, göçebe hayatın spontane temposunu şiirine taşır. Böylece bir dizeyi okurken, sanki bir göç yolunda atların nal seslerini duyarsınız, rüzgarın uğultusunu hissedersiniz. İşte bu, onun gerçek gücüdür: ölçüye sadakat değil, ruhuna sadakat.

İnce Bir Mizah Katmak Gerekirse

Şimdi, işin mizahi tarafını da ihmal etmeyelim. Düşünün: bir saray şairi, başında fes, elinde divan, karmaşık aruz kalıplarıyla uğraşırken, Dadaloğlu elinde saz, kafasında rüzgar, “Ben bunu daha kolay hallederim” diyor. Aruz ile halk hecesi arasında bu görünmez yarış, hafif bir tebessümle okunabilir. Ama bu tebessüm, Dadaloğlu’nun ciddiyetini gölgelemez; aksine onun halk için şiirini ne kadar samimi kıldığını gösterir.

Son Söz: Aruz mu, Hece mi?

Özetle, Dadaloğlu’nun şiir dünyasında aruz yoktur; en azından elimizde somut bir kanıt yok. Onun dili, halkın dili, yola, göçebe hayata, rüzgara uygun dizelerle şekillenmiştir. Aruz, bir saray şairinin eğlencesi, Dadaloğlu’nun hece ölçüsü ise bir yaşam biçimidir. Aruzla uğraşmak yerine, dizelerini duyup ritmini yakalamak yeterlidir. Hem kim bilir, belki Dadaloğlu gizlice aruzla oynadı ama biz fark etmedik; o zaman da onun hazırcevaplığı ve zekâsı bir adım öne çıkar.

Kısaca, Dadaloğlu aruz kullanmamıştır; ama bu, onun şiirinin değerini düşürmez. Aksine halkın arasında yaşamanın, rüzgara karşı dizeler yazmanın ve halkla birlikte nefes almanın, onu edebiyat tarihinde ayrıcalıklı kıldığını gösterir. Eğer bir gün sohbet ortamında birisi “Dadaloğlu aruz kullandı mı?” diye sorarsa, gülümseyip şöyle diyebilirsiniz: “Hayır, ama hece ölçüsünün ustası, hazırcevaplığı ve halkın diliyle edebiyatın ritmini yakalayan bir dehaydı.” İşte bu kadar.

Makale kelime sayısı: 840