1 kg filament ne kadar gider ?

Bengisoy

Global Mod
Global Mod
1 kg Filament Ne Kadar Baskı Yapar? Gerçekçi Hesap ve Deneyim Paylaşımı

3D yazıcılarla ilgilenen herkesin eninde sonunda sorduğu soru aslında oldukça basit gibi görünür: 1 kg filament ne kadar gider? Ama pratikte bu sorunun tek bir cevabı yoktur. Çünkü işin içine modelin hacmi, doluluk oranı, baskı ayarları, kullanılan malzeme türü ve hatta yazdırma alışkanlıkları bile girer. Yine de genel bir çerçeve çizmek mümkün ve bu çerçeve, hem yeni başlayanlar hem de bir süredir üretim yapanlar için oldukça yol gösterici olur.

Filament Tüketimini Belirleyen Temel Faktörler

Öncelikle şunu netleştirmek gerekiyor: 1 kg filament, her zaman aynı miktarda çıktı vermez. PLA ile PETG arasında bile küçük ama hissedilir farklar vardır. Ama asıl farkı yaratan şey modelin iç yapısıdır.

Bir modelin “infill” yani doluluk oranı %10 ise, kullanılan filament miktarı ciddi şekilde düşer. Aynı model %80 dolulukla basıldığında ise tüketim birkaç katına çıkabilir. Bu yüzden aynı yazıcıyla çalışan iki kişinin “1 kg filament bana 3 hafta yetti” ve “bana 2 ay gitti” demesi aslında tamamen normaldir.

Bir de katman yüksekliği meselesi var. 0.12 mm ile 0.28 mm arasında bile ciddi malzeme ve süre farkı oluşur. İnce katman daha detaylı iş çıkarır ama daha fazla filament tüketir.

Ortalama Senaryolar Üzerinden Gerçek Hesap

Genel bir fikir vermesi açısından birkaç tipik kullanım senaryosunu ele almak faydalı olur.

Eğer küçük dekoratif objeler, figürler, masa üstü aksesuarlar basılıyorsa ve doluluk oranı düşük tutuluyorsa, 1 kg filament ile yaklaşık 20 ila 40 orta boy parça üretmek mümkündür.

Fonksiyonel parçalar söz konusu olduğunda durum değişir. Örneğin bir aparat, askı, tutucu veya mekanik parça basıyorsanız doluluk genelde %30 ile %60 arasında olur. Bu durumda 1 kg filament çoğu zaman 10 ila 20 parça civarında sonuç verir.

Büyük hacimli tek parça baskılarda ise tablo tamamen değişir. Örneğin bir muhafaza kutusu, drone gövdesi veya dekoratif büyük bir obje basılıyorsa 1 kg filament bazen sadece 1-3 parça için yeterli olur.

Burada dikkat çeken nokta şu: filament miktarını belirleyen şey “adet” değil, “hacim”dir. Bu yüzden aynı kilo filament, farklı projelerde tamamen farklı sürelerde tükenir.

Günlük Kullanımda Filament Ne Kadar Dayanır?

Ev ortamında 3D yazıcı kullanan biri için 1 kg filamentin ömrü genelde 2 hafta ile 2 ay arasında değişir. Bu aralık biraz geniş gibi görünse de aslında gerçek hayata oldukça uygundur. Çünkü kullanım alışkanlıkları çok değişkendir.

Bazı kullanıcılar sürekli test baskısı yapar, ayar dener, küçük prototipler üretir. Bu durumda filament hızlı tükenir. Bazıları ise sadece ihtiyaç olduğunda baskı alır; örneğin kırılan bir parçayı yeniden üretir veya evde eksik olan bir aparatı tamamlar. Bu kullanımda 1 kg filament uzun süre dayanabilir.

Burada küçük ama önemli bir detay var: “boşa giden baskılar”. 3D yazıcı dünyasında en çok filament tüketen şeylerden biri başarısız baskılardır. Tabla yapışmaması, yanlış sıcaklık, destek hataları gibi nedenlerle yarım kalan modeller, toplam tüketimi ciddi şekilde artırabilir.

Malzeme Türünün Etkisi

PLA genelde en ekonomik ve verimli seçenek olarak öne çıkar. Aynı hacimde baskı alındığında PETG veya ABS’ye göre biraz daha az problem çıkarır ve bu da dolaylı olarak filament israfını azaltır.

PETG ise daha dayanıklı ama biraz daha “ağır” bir malzemedir. Aynı modelde bile daha fazla filament tüketimi hissi verebilir. ABS ise özellikle kapalı kasa gerektirdiği için daha kontrollü ama deneyim gerektiren bir malzemedir.

Burada önemli olan nokta şu: malzeme sadece fiyatı değil, verimliliği de etkiler. Daha az hata = daha az israf = 1 kg filamentten daha fazla verim almak demektir.

Beklenmedik Ama Gerçek Bir Bağlantı: Dijital Tasarım ve Tüketim

İlginç bir şekilde 3D baskıdaki filament tüketimi, dijital dünyadaki veri tüketimine benzer. Nasıl ki bir web sitesinin “ağırlığı” optimize edilmemiş görsellerle artıyorsa, 3D model de gereksiz doluluk ve fazla destekle şişer.

Bu açıdan bakınca, 1 kg filamentin ne kadar gideceği aslında biraz da tasarım disiplinine bağlıdır. Optimize edilmiş bir model, gereksiz katmanlardan arındırılmış bir yapı ve doğru yönlendirilmiş baskı, aynı filamentle çok daha fazla üretim yapılmasını sağlar.

Bu yüzden deneyimli kullanıcılar genelde sadece “baskı yapmayı” değil, “verimli baskı tasarlamayı” öğrenirler. Bu, zamanla ciddi bir fark yaratır.

Tasarruf Sağlayan Pratik Yaklaşımlar

Filamentin daha uzun gitmesi için bazı alışkanlıklar gerçekten fark yaratır. Örneğin her modelde maksimum doluluk kullanmak çoğu zaman gereksizdir. Fonksiyonel olmayan parçalarda %10-15 doluluk çoğu zaman yeterlidir.

Destek yapıları da dikkatli ayarlanmalıdır. Gereksiz destekler hem malzeme hem zaman kaybına yol açar. Ayrıca baskı öncesi modelin doğru konumlandırılması da tüketimi ciddi şekilde etkiler.

Bir diğer önemli nokta ise baskı öncesi dilimleme (slicing) yazılımında yapılan ince ayarlardır. Bu aşamada alınan küçük kararlar, uzun vadede ciddi filament tasarrufu sağlar.

Gerçekçi Sonuç ve Genel Değerlendirme

Tüm bu değişkenler bir araya geldiğinde, 1 kg filament için net bir “şu kadar baskı çıkar” demek mümkün değildir. Ama genel bir çerçeve çizmek gerekirse:

Küçük ve orta ölçekli kullanımda 1 kg filament, çoğu kullanıcı için birkaç hafta ile birkaç ay arasında bir üretim kapasitesi sunar.

Önemli olan nokta, filamentin ne kadar olduğu değil, nasıl kullanıldığıdır. Aynı miktar filament, bilinçli kullanımda çok daha fazla üretim sağlarken, plansız kullanımda hızlıca tükenebilir.

3D baskı dünyasında zamanla fark edilen şey şudur: mesele malzemenin çokluğu değil, onu ne kadar verimli kullandığınızdır.